Το Τουβαλού πρόκειται να βυθιστεί εντελώς λόγω κλιματικής αλλαγής

Το νησί Τουβαλού στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι από τα πρώτα αναγνωρισμένα κράτη που προβλέπεται να βυθιστούν εντελώς με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ήδη οι κάτοικοι του Τουβαλού αιτούνται να μεταφερθούν σε σχετικά κοντινά, μεγαλύτερα κράτη όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για τις πρώτες περιπτώσεις κλιματικής μετανάστευσης. Σήμερα, το Τουβαλού είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη στον κόσμο και το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό, μετά το Βατικανό και το Ναούρου, με μόλις 11.900 κατοίκους. Η έκτασή του είναι μόλις 26 τ.χλμ., δηλαδή λίγο μικρότερο ακόμα και από τη Γαύδο.

Την ίδια μοίρα με το Τουβαλού, θα έχουν το Κιριμπάτι και τα Νησιά Μάρσαλ. Η ειρωνεία είναι ότι αυτά τα αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού δεν ευθύνονται για την κλιματική καταστροφή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, συμβάλλοντας με λιγότερο από το 0,03% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Με τους κλιματολόγους να προβλέπουν ότι η νησιωτική χώρα θα έχει βουλιάξει στον Ειρηνικό μέχρι τα τέλη του αιώνα, το μικρό Τουβαλού σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού του προκειμένου να διαφυλάξει την ιστορία, την ταυτότητα και την εθνική του κυριαρχία. Το Τουβαλού θα γίνει έτσι η πρώτη ψηφιοποιημένη χώρα στο metaverse –μια μετεξέλιξη του Διαδικτύου που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα.

Πηγές: ot.gr, poli.cool

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.